Søgemaskineoptimering
Søgemaskineoptimering – SEO, hjælper til at få en bedre placering i søgemaskinerne, hvilket til dels resulterer i flere besøgende – men også de rigtige besøgende. Virksomheder som ønsker at komme på nettet, stiller ofte store krav til hvordan en evt. hjemmeside vil blive tilføjet til søgemaskinerne. Logisk nok, så vil virksomhederne have en hjemmeside som er salgsfremmende, og som markedsfører deres virksomhed.
Det er blevet lettere at nå de høje placeringer. Alle skiller sig mere og mere ud fra mængden, og det giver anledning til mere specifikke søgninger. I dag kan man ikke bare søge efter rejser, og regne med at f.eks. Google giver dig de bedste rejsemål for tiden, som de første resultater. Med lidt held, har Hr. Hansen fået sin private hjemmeside, med hans foretrukne rejsemål placeret i toppen, på nogle få søgeord – og de relevante sider forsvinder derfor i mængden af useriøse hjemmesider.
I dag søges der mere målrettet – og derfor anvendes der søgeordssætninger, i stedet for enkeltstående søgeord. Det betyder at man kan specificere sin søgning mere, og finde frem til et mere præcist resultat. Hvis man f.eks. vil finde gode tilbud på rejser til Spanien, skal man ikke nøjes med at søge efter rejser, men nærmere “rejser Spanien”. Hvis man ved at man vil til Madrid, kan man yderligere søge efter “rejser Spanien Madrid”.
Google er begyndt at lægge meget mere vægt på relevans. Både Google, og alle andre søgemaskiner, opdaterer jævnligt deres søgealgoritme, for at kunne tilbyde de bedste søgeresultater. Google benytter sig meget af PageRank, som giver en indikation, fra 0-10 på hvor vigtig den pågældende hjemmeside er. Det vil sige, at det ikke er nok kun at have siden korrekt opbygget i forhold til søgemaskinerobotter – der er yderligere en del faktorer, som spiller ind på en sides relevans. Henvisninger fra andre sider er en stor del. Hvis man har et link fra en meget relevant side – vi kan sige microsoft.dk – vil man automatisk selv være mere relevant. Dette er logisk. Hvis en vigtig person anbefaler én, må han have baggrund for sin anbefaling. På samme måde tildeles man relevans, hvis der linkes fra en relevant side. Derudover har det stor betydning, hvor lang tid en besøgende opholder sig på hjemmesiden, og om vedkommende klikker rundt. Hvis den gennemsnitlige besøgstid er lang, må der jo være relevant information på den pågældende hjemmeside, og derfor opnår man over tid, højere relevans.
Det anbefales, at man har sin hjemmeside stående i Yahoos katalog, samt Open Directory Project (www.dmoz.org) for at opnå en smule relevans fra begyndelsen.
Alle ting som man kan gøre for at øge ens placering i søgemaskinerne, skal foretages i en helhed, som tilsammen udgør noget større. Det er en masse mindre marginaler, som tilsammen har stor effekt.
Gode søgeord – kernen i SEO
Som hovedregel, er det altid lettere at søgemaskineoptimere fra starten – inden en hjemmeside er udviklet og placeret på nettet – end hvis hjemmesiden i forvejen er på nettet, og er indekseret i nogle søgemaskiner. Søgemaskinerne har robotter som “crawler” hjemmesider på nettet, ved at følge alle links, og indsamle information. Derfor kan det tage lang tid før robotten er nået frem, og der går yderligere noget tid indtil det gamle indhold er fjernet fra søgemaskinernes databaser.
Når man skal til at udvikle en hjemmeside skal man sætte sig ned og tænke over hvad denne hjemmeside skal indeholde. Tag et stykke papir og gå i gang med en brainstorm. Skriv alle de søgeord man kan komme i tanke om ned, og find gerne flere varianter af samme ord. Brug gerne Internettet til at få inspiration til søgeord – og find endelig søgeordssætninger. Når man er ved at have en lang liste, er det på tide at strukturere sine søgeord. Det kan være en god idé at indsætte ordene i et regneark, da det kan gøre det mere overskueligt. Sørg for at slette generelle ord som f.eks. IT. IT vil i en søgeordssætning ikke blive medtaget hos Google, fordi det er et meget almindeligt ord, som anvendes meget. Google udelader den, da den kan returnere irrelevante resultater, og det er Google ikke interesserede i.
Opbygning af hjemmesiden
Når siden skal opbygges, er der en række HTML tags, som man skal lægge meget vægt på:
- <Title>
- META Keywords
- META Description
- H1-H6
- Alt
- Href
- Title (title i link-tekster, som fremkommer som tooltips når man holder musen over et link)
<Title>
Dette tag er det mest undervurderede – men samtidig det allervigtigste HTML tag, i hvert fald når vi snakker SEO. Indholdet af titlen, er oftest den overskrift som vises i søgemaskinerne. Hos Google er indholdet af <Title>-tag’et linket ved hvert resultat, som man skal klikke på.
Langt de fleste begår den store fejl, kun at skrive hjemmesidens hovedtitel – eller firmanavn i titlen.
Søgemaskinerne placerer meget relevans på dette tag, og hvis der står det samme, på alle sider, vurderer søgemaskinerne at sidernes indhold er identiske, og man opnår derfor aldrig gode placeringer.
Title taget skal bestå af en tekst på 5-10 ord, eller 69-75 tegn, som beskriver hvad den pågældende side indeholder. Der skal være mange søgeord i dette tag, og det anbefales, at hvis man skal skrive firmanavnet i titlen, skal det være til sidst, med mindre firmanavnet indeholder et vigtigt søgeord.
META Keywords
Her indtastes omkring 15-20 søgeord, som hører til den pågældende side/produkt. Søgeordene indtastes efter hinanden adskilt med mellemrum. Overvej nøje rækkefølgen. Søgeord som står i begyndelsen af dette tag, skal også gerne anvendes i samme rækkefølge i selve teksten.
META Description
Description taget skal være en beskrivende tekst, på 200-250 tegn. Teksten skal resumere sidens indhold bedst muligt, og her skal også anvendes søgeord, som blev angivet i META Keywords taget. Her kan man også overveje rækkefølgen.
Det skal siges, at begge META tags, ikke er så vigtige som før i tiden. Før i tiden var det nok at anvende disse to tags, men efterhånden som folk begyndte at misbruge dem, blev der lagt mindre og mindre relevans herpå. Derfor kan det aldrig betale sig at snyde sig til gode placeringer, det holder næppe i længden.
H1-H6
Til at forøge sidens relevans, og lægge mere vægt nogle ord, kan man bruge overskrifterne H1-H6. Disse tags er meget vigtige, da søgemaskinerne pålægger ord indenfor <h1> og </h1> mere relevans. Det anbefales at man som starten på en side, laver en H1 overskrift, som indeholder nogle af de ord som står i title-tag’et. Det skal ikke være nøjagtigt det samme, men søgeordene må gerne gengives.
Alt
Alt taget, er alternativet til et billede. Det bruges til at vise en tekst i stedet for et billede, hvis der mod forventning gik noget galt under indlæsning af billedet. Dette tag er meget nyttigt i forhold til SEO, da søgemaskinerne læser billedet udfra denne tekst. Søgemaskinerne forventer at man beskriver hvad billedet viser, men man kan lige så godt bruge det til at placere en tekst indeholdende søgeord. Dette er en teknik som anvendes mere og mere, og derfor begynder søgemaskinerne også at lægge mindre relevans på ALT-tag’et.
Href
Når man skriver sine links, har man en tendens til bare at skrive ét ord. Det er ikke det bedste, når vi snakker SEO. I stedet for at skrive: Vil du læse mere, <a href=”siden”>klik her</a> – så skriv hellere: Vil du <a href=”siden”>læse mere om SEO, klik her</a>. Dette giver en tydeligere indikation til søgemaskinen, om hvad linket fører frem til. Link-tekster skal gerne bestå af sætninger på 6-8 ord, som indeholder omkring 4-5 søgeord.
Title i hrefs
Et link (<a href>) har en attribut som hedder title=”tekst”. Det er nogenlunde det samme som ALT-tag’et, og det kan bruges til at beskrive nærmere, hvad linket fører hen til. Husk at angive en beskrivende tekst, som indeholder søgeord – gerne nogle af de samme søgeord, som der blev angivet i <Title>-tag’et, samt overskrifterne på siden.
Benyt CSS for et bedre resultat
Når en søgemaskinerobot, kigger på en hjemmeside, sker det fra toppen, og nedad. Derfor kan det være en fordel, at noget af det første efter <head> delen, er <body> delen, hvor robotten indekserer den relevante tekst. Så er problemet bare, at man ofte har en menubar, ovenover, som søgemaskinerobotten rammer først. Og når den rammer en menubar med links, følger den altså links, og det kan give et dårligere resultat.
Derfor er det en kæmpe fordel at benytte CSS, og have selve koden til menubaren stående nederst, men angive placering via CSS, således at menuen fremkommer det rigtige sted for brugeren.
Tænk i søgeord
Når du skal til at skrive tekster til en hjemmeside, skal du hele tiden tænke på de søgeord, og søgeordssætninger, som du fandt frem til i starten. Når du skriver om virksomhedens produkter, kan det hjælpe at spørge sig selv: “Hvad tilbyder vi?” – “Hvad er fordele ved produktet?” – “Hvorfor skal besøgende vælge os?”, osv. Søg hele tiden at uddybe beskrivelser, og sørg også for, at teksterne er godt fyldte med søgeord. Der skal selvfølgelig heller ikke overdrives – mange har den misforståelse – at man bare skal kaste løs, og ikke skrive andet. Dette kaldes “keyword stuffing”, og straffes hårdt blandt søgemaskinerne.
Glem hurtige genveje
Mange SPAM mails, eller hjemmesider, tilbyder dig at blive registreret gratis i op mod flere tusinder af søgemaskiner. Dette er løgn, og det medfører kun SPAM-mails. Hold dig langt væk fra disse tilbud – det resulterer sjældent i besøgende, og aldrig i de rigtige besøgende.
Glem også snydemetoder som “doorways / cloaking”. Dette er en teknik som præsenterer et søgemaskinevenligt indhold til søgemaskinerne, og et brugervenligt indhold til brugerne. Dette er ulovligt blandt søgemaskinerne, og det straffes med at man bliver “banned”. Hvis man fortsætter, kan man blive “banned” på IP adressen, og hvis man har siden hosted hos et webhotel, kan man ramme adskillige kunder. Så pas på med det!
Værktøjer
Der er dog lavet adskillige programmer, som kan analysere en hjemmeside i forhold til en given søgeordssætning, og påpege nogle kritikpunkter, og idéer til hvad der kan forbedres. Et udmærket program til dette, er WebPosition, som kan hentes i en trial version på www.webposition.com.
Kilde: www.html.dk
Ønsker du at vide mere om søgemaskine optimering så læs hvad google skriver her